Νέες προτάσεις για την τουριστική ανάδειξη του Δήμου Θηβαίων.


Ως ΤΟ.ΣΥ.Ν. του Δήμου Θηβαίων καταθέσαμε προς την Επιτροπή Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης ορισμένες ακόμα προτάσεις που κατά την κρίση μας θα βοηθήσουν ιδιαίτερα στην τουριστική προβολή του Δήμου μας, θα βελτιώσουν την εμπειρία του επισκέπτη και θα δώσουν νέα ώθηση στην ανάδειξη της περιοχής.

Ενημερωτικό περίπτερο:

Μία από τις βασικές τουριστικές ελλείψεις της πόλης είναι η ύπαρξη ενός κεντρικού ενημερωτικού σημείου από όπου θα μπορεί ο επισκέπτης να ενημερώνεται για τα αξιοθέατα και τις ευκαιρίες που προσφέρονται στην περιοχή. Προτείνουμε λοιπόν να δημιουργηθεί ένα ενημερωτικό περίπτερο σε κεντρικό σημείο της πόλης (π.χ. κεντρική πλατεία, πλησίον Αρχαιολογικού Μουσείου ή άγαλμα Πινδάρου) στο οποίο θα υπάρχουν σε έντυπη μορφή χάρτες του Δήμου, φυλλάδια του Μουσείου (ή οποιοδήποτε άλλο ενημερωτικό υλικό κριθεί απαραίτητο) καθώς και πίνακες ανακοινώσεων για διάφορες δράσεις φορέων του δήμου.

Θα πρέπει φυσικά να σημειώσουμε πως το προτεινόμενο ενημερωτικό περίπτερο θα είναι χρήσιμο όχι μόνο για τους επισκέπτες της πόλης και του Δήμου αλλά και για τους ίδιους τους κατοίκους, αφού θα μπορεί να αποτελεί ένα επίσημο σημείο ενημέρωσης όσον αφορά τα τοπικά δρώμενα.
Παράλληλα, προτείνουμε το περίπτερο να περιλαμβάνει δύο ειδικές πινακίδες στις οποίες θα απεικονίζονται οι χάρτες της πόλης της Θήβας και του Δήμου, συμπεριλαμβανομένων των βασικών αξιοθέατων που διαθέτουμε (αρχαιολογικοί-πολιτισμικοί χώροι, ιστορικές διαδρομές, φυσικό περιβάλλον, παραλίες κλπ). 


Αναβάθμιση αρχαιολογικών χώρων:

Η αλήθεια είναι πως παρά τον τρομερό αρχαιολογικό τους πλούτο, τόσο η πόλη της Θήβας όσο και οι υπόλοιπες περιοχές του Δήμου μας, δεν έχουν κατορθώσει ως τώρα να αποτελέσουν ιδιαίτερο τουριστικό πόλο έλξης. Το Μουσείο, όνειρο ζωής για την πόλη, όσο σημαντικό και εντυπωσιακό και αν είναι, δεν είναι αρκετό αν οι υπόλοιποι αρχαιολογικοί χώροι δεν αναδεικνύονται εξίσου.

Θεωρούμε αυτονόητο πως θα πρέπει να υπάρξει άμεση αναβάθμιση των αρχαιολογικών χώρων έτσι ώστε να αναδειχθούν σωστά και να αποκτήσουν την καλαισθησία που τους αρμόζει. Μια ιδανική αρχή θα μπορούσε να είναι η αντικατάσταση των φθαρμένων πινακίδων, η βελτίωση της περίφραξης, η αποψίλωση και ο φωτισμός των χώρων. Ακόμα και αυτά τα μικρά βήματα μπορούν να κάνουν τη διαφορά, δημιουργώντας ένα καλαίσθητο και άξιο προσοχής αρχαιολογικό-ιστορικό μονοπάτι για τους επισκέπτες.


Δημιουργία εφαρμογής περιήγησης για smartphone:

Στο προηγούμενο πακέτο προτάσεών μας είχαμε αναφέρει τη χρησιμότητα της τεχνολογίας και συγκεκριμένα των εφαρμογών που προσφέρουν τα κινητά τηλέφωνα, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν ιδιαίτερα στην τουριστική ανάδειξη της περιοχής.

Πρότασή μας είναι η δημιουργία μιας ειδικής εφαρμογής για smartphone μέσω της οποίας θα μπορεί ο επισκέπτης-χρήστης να διαβάσει αλλά και ακούσει πληροφορίες για τα βασικότερα σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής. Η εφαρμογή θα μπορεί να περιέχει κατάλογο συγκεκριμένων “προς περιήγηση” σημείων τα οποία μπορεί να επιλέξει ο χρήστης, ενώ σε μια ακόμα αρτιότερη εκδοχή θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν δεδομένα στιγματοθέτησης (GPS) ώστε να εμφανίζονται επιλογές περιήγησης ανάλογα με το σημείο όπου θα βρίσκεται ο επισκέπτης. Σημειώνουμε επίσης, πως η εφαρμογή αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπει παράλληλα και την φωνητική περιήγηση στο Αρχαιολογικό μας Μουσείο.



Σχόλια