«Δραστήριοι νέοι σήμερα - ευσυνείδητοι πολίτες αύριο». Η συμμετοχή των νέων στα κοινά.


Σημείωση: το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Λεύκτρων.

Σε μια εποχή που η πολιτική βιώνει ιδιαίτερη απαξίωση και η ενασχόληση με τα κοινά παρερμηνεύεται συχνά ως τρόπος ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών, η νέα γενιά οφείλει να κάνει τη διαφορά. Οι νέοι έχουν τη δυνατότητα και το χρέος να βγουν δυναμικά μπροστά, να προτείνουν, να διεκδικήσουν, να διαμορφώσουν το αύριο. 

Τι μπορεί όμως ένας νέος να διαμορφώσει; Η απάντηση είναι: τα πάντα! Το υψηλό μορφωτικό επίπεδο, η μεγάλη ευχέρεια στη χρήση νέων τεχνολογιών και φυσικά η φρεσκάδα και η αυτοπεποίθηση των νέων είναι απαραίτητα συστατικά για μια ελπιδοφόρα συμμετοχή στα κοινά. Ας μη ξεχνάμε πως πολύ συχνά η νέα γενιά κατηγορείται πως είναι αμέτοχη, πως είναι η γενιά της καφετέριας και της αδιαφορίας. Είναι όμως στο χέρι μας να δείξουμε πως πόσο λάθος είναι αυτή η αντίληψη. Είμαστε το πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας και οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας με θάρρος, αποφασιστικότητα και σοβαρότητα.

Η δραστηριοποίηση πολλών συλλόγων και φορέων νέων στην περιοχή μας είναι φωτεινό παράδειγμα και ισχυρή παρακαταθήκη για το μέλλον. Ένα μέλλον στο οποίο θα πρέπει να έχουμε αποκτήσει συλλογική συνείδηση, να ενδιαφερόμαστε για τους συνανθρώπους μας, για το περιβάλλον, για τον τόπο μας και να κυριαρχούν οι αξίες και τα ιδανικά. Η διαμόρφωση βέβαια των συνθηκών ώστε να γίνει αυτό προϋποθέτει διαχρονική δράση και επίμονη προσπάθεια. Εδώ λοιπόν φαίνεται η σημασία των συλλογικών προσπαθειών, όπως οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και τα Συμβούλια Νέων, που έρχονται πολλές φορές να καλύψουν το κενό που αφήνει η ίδια η Πολιτεία και με τις δράσεις τους δίνουν ερεθίσματα και διεξόδους στην καθημερινότητα ενώ ταυτόχρονα πλάθουν μεθοδικά το αύριο.

Μια από αυτές τις προσπάθειες αποτελεί και το Τοπικό Συμβούλιο Νέων (ΤΟ.ΣΥ.Ν.) του Δήμου Θηβαίων. Πρόκειται για ένα θεσμοθετημένο όργανο που επαναλειτουργεί στον Δήμο μας από το 2016 με βασικό σκοπό την ανάδειξη των προβληματισμών της νεολαίας και την ενεργό συμμετοχή της στα τοπικά ζητήματα. Ως ΤΟΣΥΝ, το περασμένο διάστημα πραγματοποιήσαμε πλήθος δραστηριοτήτων εθελοντικού, εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα και καταθέσαμε προτάσεις για την ανάδειξη και ανάπτυξη της περιοχής μας και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Σε αυτήν την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 2,5 χρόνια, καλούμε όλους τους νέους του Δήμου Θηβαίων να συμμετάσχουν προκειμένου να αλλάξουμε τον τόπο μας. Γιατί οι νέοι μπορούν να ομορφύνουν την πόλη, να ζωντανέψουν τα χωριά, να φροντίσουν τις παραλίες και τα βουνά μας. Γιατί οι δραστήριοι νέοι του σήμερα είναι οι ευσυνείδητοι πολίτες του αύριο. Και το έχουμε τόσο πολύ ανάγκη…

Καλαμιώτης Σταμάτης
Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Θηβαίων

Σχόλια